2019 fattade ett apotek misstanke om att läkaren överförskrivit tillväxthormonet Genotropin. Apoteket anmälde saken till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som efter en egen granskning åtalsanmälde läkaren i juli förra året.

Nu åtalas den västsvenska läkaren av åklagare för att ha förskrivit tillväxthormon till personer utan medicinska behov. Preparaten kunde hämtas ut inom högkostnadsskyddet. Åtalet gäller grovt dopningsbrott och grov trolöshet mot huvudman. Det sistnämnda kommer sig av att åklagaren anser att mannen missbrukat sin förskrivningsrätt.

Fem regioner kräver också skadestånd: Västra Götaland, Skåne, Stockholm, Halland och Jönköpings län. Störst krav har Västra Götaland med drygt 800 000 kronor.

I förhören i början av detta år nekade den misstänkte till brott i fråga om båda åtalspunkterna.

Den misstänkte läkaren gjorde förra året själv en anmälan om misshandel och utpressning, strax efter att Ivo åtalsanmält honom. Där hävdade han att han blivit hotad och misshandlad för att skriva ut Genotropin till flera misstänkta. En förundersökning inleddes inte, då polisen konstaterade att det var uppenbart att det inte gick att utreda.

Läkaren har tidigare även uppgett att han inte känner till personerna som fått recepten, att det är obegripligt hur någon kunnat förskriva läkemedlen med hans förskrivarkod och att han inte haft några patienter i Stockholmsområdet där flera recept expedierats.