Nervgiftet botulinumtoxin (som bland annat finns under varumärket Botox) kan användas för att behandla exempelvis migrän, muskelkramper och svettningar. Då subventioneras det genom förmånssystemet. Men det gäller inte vid skönhetsingrepp.

Den nu dömda läkaren åtalades förra året för grovt osant intygande, misstänkt för att ha skrivit läkemedlet för över en halv miljon kronor utan medicinska skäl. Han har dömts till villkorlig dom, dagsböter och skadestånd på sammanlagt 580 000 kronor till Region Stockholm och Region Uppsala, rapporterar SVT Nyheter.

Läkaren har enligt domen skrivit ut botulinumtoxin från en rad vårdcentraler i Mellansverige. Alla recept hämtades sedan ut vid en vårdcentral i Stockholm, vilken drevs av en bekant till honom.

»Det har varit fråga om ett missbruk av det svenska välfärdssystemet och av dessa anledningar ska brotten bedömas som grova«, skriver tingsrätten i domen.

Enligt rätten är det uppenbart att förskrivningarna varit »falska och ingått i ett brottsligt upplägg att gratis kunna hämta ut ett förhållandevis dyrt preparat«.

Enligt en kartläggning av SVT har flera regioner drabbats av fusk med botulinumtoxin. Till exempel Stockholm hade vid årsskiftet krävt tillbaka 1,3 miljoner kronor för felaktiga förskrivningar.