Till och med torsdagen hade nästan 2 011 000 personer fått åtminstone en dos vaccin. Det motsvarar ungefär 25 procent av befolkningen över 18 år. Ungefär 10 procent har fått 2 doser. Nästan 90 procent av alla personer som är 90 år och äldre har fått 1 dos vaccin, och de som har fått 2 doser börjar närma sig 80 procent.

Vaccinationen får ses som ett ljus i tunneln, menade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens. För siffrorna över smittade och intensivvårdade är höga.

– Det är ett stort antal intensivvårdade och en hög smittspridning. Det är avgörande att hålla avstånd för att få en minskning nu i maj. Allas bidrag behövs för att vända trenden, sa Karin Tegmark Wisell.

Torsdagens digitala pressträff med socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven, och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Sedan en ökning från början av året, ser nu antalet fall i Sverige ut att ha stabiliserats »på en väldigt hög nivå«. De senaste 14 dagarna ligger snittet på 794 per 100 000 invånare.

Högsta antalet fall har Region Västernorrland: 1 335. Näst högst ligger Region Kalmar på 1 126 fall, följt av Region Örebro på 1 020.

Tittar man på storstadsregionerna ligger Region Stockholm strax under rikssnittet med 760 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Västra Götaland har haft 817 fall, och Region Skåne ligger under riksgenomsnittet med 580.

Belastningen på sjukvården har varit hög en längre tid. På torsdagen var det drygt 2 100 personer som vårdades för covid-19 på landets sjukhus, varav drygt 400 vårdades på IVA. Det är fler patienter i intensivvården nu än det var på toppen av den andra vågen precis i början av året.

– Intensivvården har verkligen fått kämpa hårt under lång tid för att ta hand om personer med covid-19, sa Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Hela tolv regioner befinner sig i förstärkningsläge, den andra av tre nivåer beredskapsläge. Fem regioner är i den lägre formen stabsläge, och enbart fyra regioner är i normalläge.

På grund av det tunga läget i vården och den alltjämt höga smittspridningen skjuts också lättade restriktioner på framtiden. Regeringen hade egentligen tänkt tillåta fler besökare på evenemang med mera från den 3 maj. Men på Folkhälsomyndighetens inrådan har regeringen nu beslutat oförändrade restriktioner på exempelvis evenemang, marknader, teatrar, i handeln och på serveringsställen till åtminstone den 17 maj.

– När belastningen på sjukvården minskar och när smittspridningen går ner – först då är regeringen redo att ta de första stegen för att lyfta restriktioner, sa statminister Stefan Löfven på en presskonferens tidigare på torsdagen.

– Vi är inte där ännu, men vi måste dit. Därför kommer regeringen avvakta nya förändringar för allmänna sammankomster och tillställningar.

Regeringen förlänger också det slopade kravet på läkarintyg de första 14 dagarna för alla sjukskrivna. Det kommer inte krävas förrän tidigast 30 juni.