Senare i veckan väntades den första leveransen av vaccinet, som utvecklats av nederländska Janssen, nå Sverige. Men nu stoppas leveranserna tillfälligt. Det meddelar moderbolaget Johnson & Johnson i ett uttalande på sin sajt.

Beskedet kommer efter att amerikanska myndigheter i dag rekommenderat att användningen av vaccinet pausas i väntan på utredning av sex fall av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar som rapporterats i USA, varav ett med dödlig utgång. Hittills har mer 6,8 miljoner doser av vaccinet givits, enligt företaget.

Än så länge används vaccinet bara i USA. Som Läkartidningen berättat granskar även den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté de fall som rapporterats. EMA har betonat att inget orsakssamband mellan vaccinet och koagulationsrubbningen har fastställts.