För att få bästa effekt bör smittspårning göras via telefon, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Men i Sverige är det bara sju regioner som kontaktar alla personer som testat positivt för covid-19, via telefon. Bland dem finns Jämtland Härjedalen och Gotland. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

När det gäller övriga 14 regioner varierar det stort. I Stockholm var det för två veckor sedan omkring 20 procent som kontaktades via telefon. Resten av smittspårningen sker enbart via ett webbformulär. I Uppsala låg andelen som ringdes upp på nästan 90 procent.

– Om man får prata i lugn och ro en stund är det ofta patienterna kommer på någonting. »Där kan det ha hänt att jag överfört till någon jag träffat«, berättar den pensionerade läkaren Stina Rutberg som smittspårar via telefon, till Ekot.

Region Uppsala har också ett uttalat mål att ringa alla. Det har inte Stockholm.

– Nu när vi nästan har 10 000 fall i veckan så är det inte görligt, säger Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Folkhälsomyndigheten har inte rekommenderat något speciellt tillvägagångssätt. Det beror på att man dels ser en risk för att det skulle sakta ned smittspårningen, men också att skriftlig information anses vara tillräckligt.