Möjligheterna att transplantera vävnad från avlidna har minskat under pandemin. På Rättsmedicinalverket, som tar hand om en fjärdedel av all vävnad i Sverige, stod verksamheten i princip helt stilla under stora delar av förra året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

En förklaring är att det krävs ett negativt covidtest för den avlidna för att kunna donera.

– Det fanns ett kapacitetsproblem för testningen, inte minst under våren och sommaren, i hela landet, säger Johan Rahm, kommunikationschef på Rättsmedicinalverket, till Sveriges Radio.

På S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm minskade både donerade hornhinnor och antal operationer med runt 35–40 procent under pandemin.

– Många av de krafter som normalt läggs på donationsverksamheten sögs in i covid-19-vården. Dessutom var obduktionsavdelningarna överfulla med patienter som hade avlidit, säger Per Montan, medicinskt ansvarig på hornhinnebanken på Sankt Eriks ögonsjukhus, till Ekot.

Enligt Svenska Cornearegistret har väntetiden i transplantationskön för hornhinnor ökat från tre till sex månader.