I januari greps en läkare i Sydsverige misstänkt för våldtäkt på den lilla mottagning som han arbetade på. Efter att en förundersökning inletts, hörde ytterligare tre kvinnor av sig till polisen och berättade om saker de utsatts för. Det hela ledde till ett åtal mot läkaren, där han på sannolika skäl misstänktes för våldtäkt i ett fall och för fem fall av sexuellt ofredande.

Nu har större delen av huvudförhandlingen avslutats, men dom dröjer. Anledningen är att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

I beslutet från tingsrätten står att åklagaren »lagt fram övertygande bevisning« på samtliga punkter. Något lindrigare straff för våldtäkt än två års fängelse finns inte föreskrivet.

Men rätten har alltså beslutat om en rättspsykiatrisk undersökning som »antas ha betydelse för tingsrättens slutliga avgörande«. Den ska bedöma om läkaren har begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och om det finns medicinska förutsättningar för rättspsykiatrisk vård. Det skulle i så fall kunna bli domen, i stället för fängelse.

Den åtalade läkaren kommer att sitta fortsatt häktad. Den rättspsykiatriska undersökningen beräknas vara klar till mitten av maj, och då kommer tingsrätten att boka tid för fortsatt huvudförhandling varpå dom kan avkunnas.

 

Läs även:

Läkare åtalas för våldtäkt och sexuellt ofredande på mottagning

Läkare häktad för våldtäkt på arbetsplatsen