I slutet på förra året avslöjade Sydsvenskan att chefen för vårdcentralen, en läkare, tagit ett beslut att många äldre inte skulle få sjukhusvård om de blev sjuka. Chefen har förklarat det skulle vara för att skydda sjukhusvården från överbelastning under pandemin.

Beslutet togs dock utan samråd med anhöriga, vilket inte är tillåtet. Vårdcentralen tog också betalt för flera möten, trots att de aldrig ägde rum. Skandalen väckt stor uppståndelse och Praktikertjänst såg till att läkaren fick ta en time-out.

Nu kräver dessutom Region Skåne ersättning för att regionens varumärke har skadats, skriver Sydsvenskan.

– Det är väl självklart att människors förtroende för sjukvården har skadats genom det här. Vi har sagt att straffet ska vara kännbart. Det ska märkas att vårdcentralen har gjort fel. För det här är ett allvarligt fel, säger Gilbert Tribo (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, till tidningen och påpekar att flera patienter hade kunnat dö.

Region Skåne kräver Praktikertjänst på 2,5 miljoner kronor. I summan ingår även utgifter för den utredning som regionen beställde efter avslöjandet.

Därtill ska Praktikertjänst genomföra en informationskampanj i två skånska orter där vårdcentralens verksamhet finns, för att få tillbaka invånarnas förtroende. Vårdcentralen ska också genomföra ett internt utvecklingsarbete.

Vårdkoncernen har accepterat regionens samtliga krav.

– Den utredning som Region Skåne har genomfört har varit värdefull för oss också. Det är viktigt för oss att ha en fortsatt god relation med Region Skåne, säger Jonas Orve, biträdande chefläkare på Praktikertjänst, till Sydsvenskan.

 

Läs även:

Vårdcentral i Skåne granskas – ska ha nekat äldre sjukhusvård