I Region Uppsala är sjukvården mycket pressad. På måndagen vårdades 151 personer med covid-19 på sjukhus. 30 av dessa vårdas inom intensivvården, vilket är det är högsta antalet sedan pandemin startade. Dessutom är smittspridningen fortsatt mycket hög i hela länet.

För att bromsa smittan går regionen, länsstyrelsen och samtliga kommuner i länet nu ut i en gemensam kampanj där man uppmanar invånarna till en »personlig lockdown« där de ska utgå från att alla de möter kan vara smittade.

– Det är inte samma sak som de formella nedstängningar som man haft i andra länder. Det handlar mer om ett förhållningssätt. Vi har valt uttrycket för att vi tycker att det beskriver hur man bör bete sig i det här läget. Det handlar om att stänga ner så mycket som möjligt av ens vanliga sociala liv, säger regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd, i ett pressmeddelande.