120 000 personer som jobbar inom vård och omsorg har vaccinerats med den första dosen. Många av dem har fått Astra Zenecas vaccin och väntar på den andra dosen. Men sedan vaccinationen med Astra Zenecas vaccin pausats för personer under 65 år är det oklart om de som är yngre än så kan få sin andra dos som planerat. Enligt Folkhälsomyndigheten kan en lösning bli att gruppen i stället får ett annat vaccin.

– En variant är att man vaccinerar med ett annat vaccin. Problemet kan möjligen vara att man inte får det skydd som man behöver och då kan det betyda att man måste ha en tredje dos. Det är det vi behöver veta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Sverige Radio.

Det råder fortfarande osäkerhet om hur effektivt det är att blanda olika typer av vaccin. Därför kan det bli så att hälso- och sjukvårdspersonal under 65 år som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin behöver ta två doser av ett annat vaccin för att få fullgott skydd – alltså tre vaccindoser totalt.