I mitten av april hade diagnosen U09.9, postinfektiöst tillstånd efter covid-19, ställts 16 046 gånger. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Ekot gjort bland landets alla regioner.

Enligt Judith Bruchfeld, specialist i infektionssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset och en av initiativtagarna till mottagningen för postcovid i Solna, är det dock en siffra i underkant. Hon baserar det på undersökningar från andra länder som pekar på att problemen är procentuellt vanligare än så.

– Det kan bero på den special diagnoskoden U09.9 kom i användning relativt sent. Och jag tror inte att den är fullt använd i nuläget, i primärvården till exempel, säger hon till Ekot.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, menar att det är svårt att värdera siffran 16 000. Anledningen är att man inte vet hur den fördelar sig bland patienter med förhållandevis lätta eller kortvariga besvär, och de patienter som behöver stora insatser av sjukvården.

– Men det är klart att vi kommer att leva med konsekvenserna av covid-19 en lång tid framöver.

Ekot frågade regionerna hur många personer som fått diagnosen postcovid. Siffrorna räknades samman för personer som behandlats i öppenvård, slutenvård och öppen specialistvård, och det kan finnas viss överlappning och eftersläpning i statistiken. I fem regioner är inte privat vård medräknad.

 

Läs även:

Vetenskapsakademien: Inrätta fler mottagningar för långtidscovid

Nytt stöd ska guida vården vid postcovid

Trots etablerad mottagning – inga remisser till Solna vid postcovid

Läkaresällskapet vill se kvalitetsregister för postcovid

Läkare med långtidscovid publicerar kunskapsöversikt