Den sydsvenska läkaren dömdes för grovt osant intygande, bedrägeri och försök till bedrägeri efter att ha skrivit ut botulinumtoxin med förevändningen att det skulle användas i medicinskt syfte. Det gjorde att läkemedlen kunde hämtas ut inom högkostnadsskyddet, när det i själva verket skulle användas i skönhetssyfte, vilket inte är subventionerat.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skickat en begäran till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om att mannens legitimation som läkare ska återkallas. Ivo skriver att brottet är allvarligt, att läkaren missbrukat allmänhetens förtroende, och att två regioner har betalat för läkemedel av fel skäl.

Ivo påpekar också att mannen skrivit och åberopat osanna journalanteckningar för att lura till sig läkemedlen billigare. Ett steg i det har varit att utnyttja bekantas och tidigare patienters personuppgifter.

Utgången i tingsrätten innebar att mannen dömdes till villkorlig dom och 100 dagsböter.

 

Läs även:

Läkare ljög om botoxförskrivning – döms betala över en halv miljon