EMA bekräftade på tisdagen att myndigheten granskar Vaccine (Vero Cell) Inactivated som utvecklas av kinesiska Sinovac Life Sciences. Beslutet bygger på preliminära resultat av laboratoriestudier och kliniska studier som tyder på att vacciner fungerar.

Vaccinet använder ett inaktiverat coronavirus som inte kan orsaka sjukdom. Det innehåller också en adjuvans, ett ämne som förstärker kroppens svar på vaccinet.

EMA skriver att myndigheten kommer att bedöma data vartefter de inkommer för att bestämma om nyttan överväger riskerna. Den löpande granskningen ska fortsätta till dess det finns tillräckligt med underlag för en formell ansökan om att kunna marknadsföra vaccinet inom EU.

– Detta är det åttonde vaccinet som vi granskar genom ett påskyndat förfarande. Fyra vacciner är redan godkända och används inom EU, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist, i ett pressmeddelande.

I dagsläget granskas fyra vaccin löpande. Förutom det kinesiska från Sinovac, handlar det om ryska Sputnik V, ett vaccin från amerikanska Novavax, samt ett från tyska Curevac.