Region Stockholm startade bokningen för fas 4 i dag onsdag och tider att boka fanns redan i morgon torsdag för personer i åldersgruppen 55–59 år.

– Det är såklart väldigt glädjande att vi tidigare än planerat kan sätta igång den fjärde och sista fasen i vaccinationen mot covid-19. Allmänhetens vaccination rymmer många personer. Därför har vi valt en turordning efter ålder även i den här fasen. Vi inleder med personer födda 1966 eller tidigare, alltså invånare som är mellan 55 och 59 år. Vi planerar att öppna även för kommande grupper i olika begränsade intervall, och vi kommer att kommunicera detta tydligt varje gång vi öppnar en ny åldersgrupp, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Även Region Uppsala har startat fas 4  i dag.

– Ju äldre man är, desto större är risken för att man blir svårt sjuk av covid-19. Vi är angelägna om att den här gruppen vaccineras tidigt i fas 4 och inte behöver konkurrera med de yngre om att få tid för vaccination. Därför väljer vi att skicka ut kallelser även till den här gruppen, så att vi fångar in så många som möjligt, säger Erik Sköldenberg, chefsläkare vid Region Uppsala och produktionsansvarig för vaccinationerna, i ett pressmeddelande.

I Region Uppsala kallas personerna inledningsvis till vaccination, och första dosen kommer att ges först under sista veckan i maj.

– Men man kan säga att startar fas 4 i och med att kallelserna skickas ut, säger Erik Sköldenberg.

I Region Kalmar län inleddes fas 4 i måndags där alla födda 1971 och senare kan boka tid.

I måndags startade även Region Värmland fas 4, och där kan 55–59-åringar nu boka tid.

I Region Jönköpings län kan 55–59-åringar boka tid sedan i går, tisdag.