Tidigare i veckan meddelade Region Skåne att de lyft frågan om att börja erbjuda Astra Zenecas vaccin till yngre personer med Folkhälsomyndigheten.

Enligt en rundringning som TV4 Nyheterna gjort svarar ytterligare fyra regioner att de vill följa Skånes exempel. Det handlar om Gotland, Västmanland, Gävleborg och Jämtland Härjedalen som också önskar föra samtal med Folkhälsomyndigheten om den här frågan.

– Vi noterar att Tyskland släpper vaccination med Astra Zeneca till vuxna grupper igen. Det är rimligt att vi börjar föra den dialogen igen, säger Urban Tirén, biträdande vaccinsamordnare i Jämtland Härjedalen, till TV4 Nyheterna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 endast ska ges till personer över 65 år. Detta efter rapporter om sällsynta men allvarliga biverkningar.