I Sminet registreras fall av smittsamma sjukdomar som är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen. Nu har Folkhälsomyndigheten upptäckt att det förekommit flera försök till intrång i databasen. Därför har databasen tillfälligt stängts ned.

»Det är fortfarande oklart om obehöriga kan ha kommit åt känsliga uppgifter«, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Arbete pågår för att ta reda på om uppgifter kan ha läckt ut och för att åtgärda eventuella brister. Incidenten kommer också att anmälas till både polisen och Integritetsskyddsmyndigheten.

– Det är ett extremt viktigt verktyg för oss. Det är så vi följer utvecklingen av alla smittsamma sjukdomar, speciellt under pandemin. Dessutom innehåller Sminet känsliga personuppgifter med kopplingar mellan personer och en del smittsamma sjukdomar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.

Eftersom fall av covid-19 lagras i Sminet kommer Folkhälsomyndigheten inte kunna rapportera komplett statistik innan problemet är åtgärdat.

– Vi utreder det här så snabbt det bara går. Våra IT-experter säger att någon har tagit sig in i de yttre delarna av systemet. Det är fortfarande oklart hur mycket uppgifter de kommit åt, säger Anders Tegnell.