Som Läkartidningen berättat tidigare har ett antal sjuksköterskor slutat på kirurgkliniken på Östersunds sjukhus. På grund av personalbrist har man dragit ner på antalet vårdplatser och både Läkarförbundet och Vårdförbundet har anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

Personal och patienter har också uppmärksammat Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på att bemanningen är låg på kirurgen. Efter att ha fått in flera tips har tillsynsmyndigheten nu beslutat att inleda en granskning, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland.

Ivo vill undersöka patientsäkerheten och om vårdskador kan ha uppstått på grund av personalbristen. Man har begärt in material och yttranden från kliniken.

Kirurgkliniken har själva gått igenom de avvikelserapporter som gjorts under 2020 och 2021. Det materialet har nu också skickats till Ivo.

– När vi tittar på de avvikelserna så kan vi ju inte se ur ett patientsäkerhetsperspektiv att den ökade arbetsbelastningen har lett till ökade vårdskador, säger Richard Högström, chef för kirurgkliniken vid Östersunds sjukhus, till P4 Jämtland.

Läs mer:

Arbetsmiljöverket granskar kirurgen i Östersund

Läkare i Östersund anmäler arbetsmiljön på kirurgen

Läkare tar strid för vården i Östersund 

»Måste gå över blockgränsen för att finna lösningar« 

KD hoppar av i Jämtland Härjedalen – vill se satsningar på vårdpersonalen