Det var i december förra året som en kvinna anmälde att hon blivit våldtagen av en läkare i samband med en undersökning. Kvinnan hade sökt vård i samband med ett covidtest och att hon hade ont i bröstkorgen, rapporterar Uppsala Nya Tidning.

Läkaren kände på patientens bröst och sa att han kände klumpar. Kvinnan bokades in på en ultraljudsundersökning efter kontorstid. Där bad läkaren henne att även ta av sig på underkroppen med hänvisning till att bröstcancer kan sprida sig till livmodern. Under undersökningen förde han in sina fingrar i kvinnans underliv.

»Hon kände att undersökningen var fel och att den inte gick till som en vanlig gynekologisk undersökning«, står det i handlingarna enligt UNT.

Enligt tingsrätten var undersökningen inte medicinskt befogad. Brottsoffret bedöms också ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation då hon utreddes för en sjukdom som läkaren påstod var allvarlig. Läkaren döms till två års fängelse för våldtäkt. Han ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Läkaren själv nekar till brott och hans försvarare Esra Akay Ranestål tror att man kommer överklaga domen.

– Han mår väldigt dåligt av att tingsrätten inte beaktat det han har berättat. Omständigheterna visar tydligt att de genomförda undersökningarna varit medicinskt befogade och genomförda efter dialog med patienten. Jag är inte nöjd, säger Esra Akay Ranestål till UNT.