Som Läkartidningen tidigare berättat har missnöjet gällande arbetsmiljön på Östersunds sjukhus grott en längre tid. Läkare har larmat om patientsäkerheten och för en månad sedan lämnade Kristdemokraterna det politiska styret i protest.

Nu har Läkarföreningen Jämtland tagit saken ytterligare ett steg och skickat en begäran till arbetsgivaren om åtgärder i arbetsmiljön på kirurgen.

– Vi har nått bristningsgränsen. Eftersom vi inte har tillräckligt med vårdplatser är det svårt att ta det medicinska ansvaret, säger Sarah Welander, klinikombud på kirurgen och ledamot i läkarföreningens styrelse, till Östersunds-Posten.

Läkarföreningen påpekar bland annat att bristen på sjuksköterskor gör att kirurgavdelningarna bara har 36 vårdplatser när utredningar pekar på ett behov av 52. Sarah Welander säger att det leder till en etisk stress när patienter skrivs ut för att göra plats för andra.

Facket begär konkreta och omedelbara åtgärder. Arbetsgivaren ska presentera en åtgärdsplan den 12 maj. Om läkarföreningen inte blir nöjd med svaret, tas frågan vidare till Arbetsmiljöverket.

 

Läs även:

Läkare tar strid för vården i Östersund

»Måste gå över blockgränsen för att finna lösningar«

Chefer på akuten i Östersund tvingas lämna sina uppdrag

KD hoppar av i Jämtland Härjedalen – vill se satsningar på vårdpersonalen