De svenska doserna av vaccinet är en del av det vaccinationsprogram som Internationella olympiska kommittén har slutit avtal om. Det har inte bara till syfte att skydda idrottarna, utan även värdlandet.

– Det är ju också för att vi i största möjliga mån ska kunna skydda Japans befolkning, säger Lykke Tamm, läkare och ansvarig för hälsokontroller i Svenska olympiska kommitténs medicinska team, till Läkartidningen.

Hon fortsätter:

– Just nu kommer det inte innebära några lättnader i de restriktioner som vi har, men det kommer ändå kännas tryggare för oss om många är vaccinerade.

Svenska olympiska kommittén (SOK) framhåller att det har varit viktigt att vänta med vaccination av truppen till dess alla prioriterade grupper i samhället har fått vaccin. De doser som OS-truppen får påverkar inte utbudet av vaccin i Sverige.

– Det här kommer ju som ett tillskott till annat vaccin från Pfizer och Biontech, så det är ju inte så att vi tar en del av det vaccin som finns i Sverige. Det kändes viktigt. Det har varit vår linje från början att vi inte skulle gå före i kön, säger Lykke Tamm.

OS invigs den 23 juli i Tokyo.