I december 2019 hade omkring 6 000 patienter i Region Skåne väntat på operation eller åtgärd längre än 90 dagar. Ett år senare, mitt i den andra pandemivågen, var motsvarande siffra drygt 9 000 patienter, rapporterar P4 Malmöhus.

Som ett sätt att försöka korta köerna bokar Region Skåne nu in patienter för planerad vård på kvällar och helger. Det handlar till exempel om röntgenundersökningar, hjärtkontroller och kirurgiska ingrepp.

Det här är ett arbetssätt som använts tidigare för att komma tillrätta med långa köer.

– Det är ett av verktygen i verktygslådan och det gäller även nu när vi ska hantera den uppskjutna och undanträngda vården. Det har varit en oerhört jobbig period för Skånes invånare, i synnerhet här under vintern, säger Rasmus Havmöller, chefläkare i Region Skåne, till P4 Malmöhus.

Men även om vården nu bokar in fler patienter kommer det enligt Rasmus Havmöller att dröja till 2022 innan vården i Region Skåne är tillbaka i ett normalläge.

– Det är helt avhängigt av hur det fortsätter med covid. Det har visat sig vara en väldigt lurig sjukdom och ett lurigt virus. Det kommer väl åtminstone ta en bit in i 2022, det kan man absolut säga, säger Rasmus Havmöller.

Läs också:

Stor minskning av antal operationer under pandemin