Semesterskulden är den kostnad som arbetsgivare får i bokföringen innan personalen plockar ut sin intjänade semester. Under pandemin har skulden ökat rejält, enligt en sammanställning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Vid de 26 akutsjukhus som granskats uppgick semesterskulden till sammanlagt till 4,6 miljarder kronor vid årsskiftet, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med årsskiftet 2019/2020. Förklaringen är att vårdpersonal tvingats ta ut färre semesterdagar för att kunna fylla luckorna i den pressade vården.

– Det är klart att det är beklagligt när folk inte kan ta ut hela den semester som man har rätt till. Man försöker naturligtvis från regionerna att planera på ett sätt så att man kan ge semester till den här personalen, men det är en bristvara med kompetent personal, säger Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sveriges Kommuner och regioner, till Sveriges Radio.