OS i Tokyo skulle egentligen ha gått av stapeln förra sommaren, men sköts upp på grund av pandemin. Nu är evenemanget planerat att hållas veckorna i slutet av juli och början av augusti.

Nu vill dock en organisation med omkring 6 000 primärvårdsläkare i Tokyo att spelen ställs in, rapporterar Reuters. De menar att sjukhusen är överbelastade då landet bekämpar en kraftig ökning i antalet fall av covid-19.

I det öppna brevet till premiärminister Yoshihide Suga skriver de att sjukvården som hanterar covid-19 i Tokyo »har händerna fulla och nästan ingen reservkapacitet«. De vill därför att myndigheterna ska övertyga Internationella olympiska kommittén om svårigheterna att hålla OS och ställa in spelen. Läkarna påminner också om den stundande sommaren som innebär ökat tryck på vården med många patienter som lider av värmeutmattning.

Tidigare har även andra experter uttryckt oro för att spelen ska hållas i Tokyo, och en namninsamling öppen för allmänheten har samlat hundratusentals underskrifter. Samtidigt har Japans regering fått kritik för att vaccinationen mot covid-19 har gått långsamt. Enligt Reuters har 3,5 procent av befolkningen vaccinerats så här långt.

I stort har landet klarat sig bättre än många andra. Men den senaste tidens ökning i covidfall har lett till brist på sjukvårdspersonal och vårdplatser i delar av den japanska huvudstaden. Det har lett till att krisåtgärderna i Tokyo och flera andra prefekturer har förlängts till åtminstone den 31 maj.