Fyra personer har varit åtalade i en muthärva som rör Vårdexpressen, ett digitalt verktyg för anamnes och triage. Bakom produkten stod företaget Vårdinnovation som vann en upphandling med Region Skåne trots en högre prislapp. Region Skåne upphandlade också systemet åt Västra Götalandsregionen genom en fullmakt.

I början av förra året stoppades dock det skånska projektet efter att SVT ställt frågor om misstänkta oegentligheter. Efter det har en muthärva rullats upp, vilken lett till en rättegång som inleddes i mars i år.

Nu har domen kommit. Läkaren och vd:n bakom Vårdinnovation döms till fängelse i tre år för grovt givande av muta, meddelar Malmö tingsrätt. Bevisningen som tingsrätten har tagit del av är omfattande i form av en stor mängd meddelanden som vd:n och två regionanställda har skickat till varandra under lång tid.

Kommunikationen innebar att vd:n fortlöpande fick ta del av hemlig information med syfte att vinna upphandlingen, skriver tingsrätten. Där finns också bevis för att en av de regionanställda både begärde och erbjöds förmåner av vd:n.

En av tjänstemännen döms till två år och tre månaders fängelse för både mutbrott och trolöshet mot huvudman. Den andre döms enbart för trolöshet mot huvudman och får två års fängelse.

Brotten har bedömts som grova då de ansetts särskilt farliga genom att medföra risker för patientsäkerheten, påverka förtroendet för offentlig verksamhet och har inneburit betydande ekonomisk skada. De dömda ska tillsammans betala skadestånd på 20 miljoner kronor till Region Skåne, samt 8 miljoner till Västra Götalandsregionen.

En tredje tjänsteman som också stått åtalad frias dock från alla anklagelser.

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption skriver i ett mejl till SVT att domen är tillfredsställande eftersom tingsrätten i huvudsak har gått på hans linje. Han skriver också: »Jag hoppas domen får en avskräckande effekt för att motverka oegentligheter vid offentlig upphandling«.

 

 Läs även:

Vårdexpressen uppges ha använt fejkad kommunikationschef

Fyra åtalas i den skånska IT-affären med Vårdexpressen

Vårdinnovation i konkurs – Dalarna häver kritiserat avtal

Dalarna granskar inköp av Vårdexpressen

Upphandling av IT-system kritiseras

Även Västra Götaland bryter med skånskt IT-bolag

AI-projekt stoppas – Skåne utreder »misstänkta oegentligheter«

Smart anamnes ska korta väntetider i Skåne

Revisorer ger Skåne bakläxa om upphandlingar