Läkemedelsförsäkringen betalar ut ersättning till personer som fått allvarliga biverkningar av läkemedel. Hittills har över 250 skadeanmälningar gjorts av personer som har vaccinerat sig mot covid-19.

– Det är ett brett spektrum naturligtvis, från feber och smärta på stället och mer eller mindre allvarliga reaktioner på vaccinet, ända till dödsfall, säger Läkemedelsförsäkringens vd Robert Ström till Ekot.

Ungefär en tredjedel av anmälningarna handlar om mycket lindriga biverkningar, och en del av dem har redan avskrivits eftersom de inte ger rätt till ersättning. För att få ersättningen måste man ha haft besvär i minst 30 dagar och det ska vara sannolikt att skadan orsakats av vaccinet.

Andelen biverkningar som rapporterats är ungefär lika för de olika vacciner som använts i Sverige.

 

Läs även:

Ny överenskommelse ska täcka skador av vaccin mot covid-19