Anders W Jonsson, Centerpartiets hälso- och sjukvårdspolitiska talesperson. Foto: Centerpartiet

Pandemin har inneburit att många patienter behövt vänta längre än vanligt på vård. För att komma tillrätta med de långa väntetiderna föreslår nu Centerpartiet att regeringen tecknar ett nationellt ramavtal med privata vårdgivare.

Tanken är att patienter som stått en längre tid i kö inom den offentliga vården ska kunna välja att i stället ställa sig i kö hos en privat vårdgivare där kön inte är lika lång. Detta oavsett var i landet patienten bor.

– På en relativt kort tid skulle vi då kunna komma bort från det här problemet vi har med långa vårdköer, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets hälso- och sjukvårdspolitiska talesperson, till Ekot.

Vänsterpartiet är kritiskt till Centerns förslag. Karin Rågsjö, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson, menar att man först behöver få klart för sig hur regionernas förmåga att själva beta av vårdskulden ser ut.

– Jag vill först se en plan från regeringen och från Sveriges Kommuner och regioner om hur man ska kunna få regionerna att hjälpa varandra, och att man inte i regionerna kan skära ner på personalen samtidigt som man tar in privata aktörer.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till Ekot att hon inte vill kommentera Centerpartiets förslag.

Läs också:

Stor minskning av antal operationer under pandemin