Förra hösten beslutade Region Stockholm att avsätta 920 miljoner kronor för att klara av den uppskjutna vården under 2021. Nu vill den blågröna majoriteten i Region Stockholm satsa ytterligare 500 miljoner kronor för att beta av de köer som byggts upp under pandemin.

Förslaget ska behandlas vid regionstyrelsens möte den 15 juni.

– Regionen pressas hårt av pandemin och det är oroande att vi inte verkar få full kompensation från staten för våra stora merkostnader. Regionen gör nu ett nödvändigt tillskott till vården om 500 miljoner för att arbeta bort vårdskulden. Resurserna ska användas till att kapa vårdköerna, med högsta prioritet för de patienter som har störst behov, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet väntar ungefär 13 500 personer i Region Stockholm på en operation eller behandling.