I slutet på mars beslutade politikerna i Region Gävleborg att slopa kravet på att alla hälsocentraler alltid måste ha en specialistläkare i allmänmedicin på plats. Enligt de nya reglerna räcker det med att en allmänläkare bemannar hälsocentralen en dag i veckan. Resten av tiden räcker det med att ha en legitimerad läkare på plats.

Beslutet har väckt stark kritik, inte minst från läkarhåll. Bland annat har Distriktsläkarföreningen (DLF) och Svensk förening för allmänmedicin (Sfam) tagit initiativ till en namninsamling för att beslutet ska dras tillbaka. I slutet av april lämnades drygt 4 300 underskrifterna över till regionpolitikerna.

De nya reglerna träder i kraft den 1 oktober. Men än så länge planerar regionens hälsocentraler att ha lika många allmänläkare på plats. Det framkommer när SVT Nyheter Gävleborg frågar verksamhetscheferna om de planerar några bemanningsförändringar i och med de nya reglerna.

»Vår bedömning är att inga av våra offentliga hälsocentraler kommer att göra några förändringar, vi behöver våra allmänspecialister i allt från det dagliga kliniska arbetet till handledning av utbildningsläkare«, skriver verksamhetscheferna i ett gemensamt svar till SVT Gävleborg.

SVT har också frågat om verksamhetscheferna tycker att det sänkta kravet på allmänläkarnärvaro är bra eller dåligt.

»Vi förhåller oss till beslutet men vi ser inte att det kommer att påverka vår syn på att ha allmänspecialister på plats. Vi behöver våra allmänspecialister för att tillgodose en fungerande primärvård utifrån kompetens både vad gäller patientflöden och handledning. Handledning till utbildningsläkare är en viktig del för att tillgodose morgondagens familjeläkare«, skriver cheferna.

Verksamhetscheferna som svarat är Jörgen Tranevik för hälsocentralerna i västra Gästrikland, Eva Söderhäll för Gävle, Helena Bikoff för södra Hälsingland och Hudiksvall och Anna Andersson för Ljusdal.

Läs mer:

Protestlista mot sänkt läkarnärvaro i Gävleborg överlämnad

Gävleborg sänker kravet om allmänläkare på hälsocentraler

Allmänläkare i öppet brev: »Det blir en styckevis låtsasverksamhet«