Det var torsdagen den 17 juni som dataintrånget upptäcktes hos mjukvaruföretaget Infosolutions som hanterar elektroniska remisser och provsvar för den nationella covid-19-testningen. Enligt ett pressmeddelande från företaget ska säkerhetsbristen nu vara åtgärdad och händelsen är polisanmäld.

– Ingen data är ändrad eller borta, men vad som eventuellt har läckt ut det vet vi inte, vi har endast den digitala provhanteringen av provsvar och remisser för covid-tester, säger Hanna Brodda, ansvarig för kommunikation och pressfrågor på Infosolutions, till Aftonbladet.

Enligt Hanna Brodda har företaget kontakt med den som upptäckte läckan. Men att de vet inte vem som ligger bakom eller vad motivet varit. Utredning pågår nu tillsammans med säkerhetsföretag och myndigheter som hanterar datasäkerhet.

Databasen används av 15 av Sveriges 21 regioner och enligt Aftonbladet innehåller den tre miljoner testsvar med tillhörande personnummer. Alla berörda regioner och vårdgivare ska vara informerade om incidenten.

Som Läkartidningen tidigare berättat har även Folkhälsomyndighetens databas Sminet drabbats av intrångsförsök och stängts av i två omgångar.

 

Lär mer:

Databasen Sminet nedstängd – igen

Folkhälsomyndigheten anmäler försök till dataintrång