Antalet uppsägningar bland Iva-personal har legat på samma nivå eller minskat under pandemin på majoriteten av landets sjukhus. Det är en slutsats som Sveriges radio drar efter att ha frågat landets regioner och större sjukhusförvaltningar om uppgifter om rekrytering månad för månad från 2019 och framåt. Och enligt hälften av de svarande har antalet ansökningar till Iva-tjänster till och med ökat under perioden.

Resultatet ger en tydlig bild av »en lojal personalskara som stannar på jobbet«, även om det är svårt att presentera exakta siffror eftersom regionerna räknar på olika sätt, enligt Sveriges radio. Av samma skäl är det svårt att säga något specifikt om läkarna, men Tomas Hedman, den reporter som gjort undersökningen, säger till Läkartidningen att allt tyder på att bilden även gäller läkarna.

– Visst har vi haft lite oro under det här året för vart det skulle ta vägen, men vi har inte sett något personaltapp trots pandemin. Man har en otrolig pliktkänsla, säger Karl Silvhamn, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård i Karlstad och Arvika, till Sveriges radio.

Ragnhild Karlsson, vice förbundsordförande för Vårdförbundet, säger till Sveriges radio:

– Iva-sjuksköterskorna är lojala, men det är ju också så att många kanske inte tänker på sin egen person och sitt eget välmående i första hand.