I december förra året aktiverades krislägesavtalet för medarbetare inom Region Stockholms intensivvårdsverksamhet. Nu har dock Karolinska universitetssjukhuset beslutat att sluta tillämpa avtalet.

Under de senaste veckorna har trycket på intensivvården minskat tydligt. På måndagen vårdades 12 patienter för covid-19 inom intensivvården, som i dag har 38 platser totalt sett.

– När vi nu ser att antalet patienter med covid-19 minskar inom Iva vill vi lämna krislägesavtalet så snart som möjligt. Medarbetarna kommer att behöva arbeta mycket även framöver, men detta innebär större möjligheter att planera sin tillvaro och få tid till återhämtning, säger Björn Persson, verksamhetschef för Iva på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Krisavtalet användes även under pandemins första våg, vilket innebär att många av medarbetarna på Iva har arbetat på avtalet under ett års tid. Nu kommer Karolinska universitetssjukhuset att ersätta avtalets 12,5 timmarspass med ordinarie 8-timmarspass.

– Våra medarbetare har gjort stora uppoffringar för att kunna hjälpa de sammanlagt över 1 000 svårt sjuka covid-19 patienter som vårdats på Iva på Karolinska. Nu vill vi att de ska kunna ha en bättre balans mellan fritid och arbete, säger Björn Persson.