I januari avslöjade Göteborgs-Posten att en privat läkarklinik i Göteborg utfärdat intyg om negativa provsvar för covid-19, trots att PCR-testerna i själva verket aldrig hade skickats iväg för analys.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inledde en granskning och åtalsanmälde läkaren. Ivo anser att läkaren i sin yrkesutövning kan ha gjort sig skyldig till osant intygande som är ett brott för vilket fängelse är föreskrivet, samt bedrägeri. »Med hänsyn till att han har missbrukat sin tjänsteställning så ska brottet anses som grovt«, skrev Ivo i sin åtalsanmälan.

Nu väcks åtal mot läkaren för sju fall av bedrägeri och grovt osant intygande. Läkaren nekar till brott.

– Läkaren har skrivit i intygen att covid-19 testen som tagits av patienterna har analyserats, så gott som samtliga fall av ett visst laboratorium – Unilabs. Men det har ju aldrig blivit gjort. Utan han har utfärdat intyg om att alla de här personerna var covid-19-negativa utan att han hade en aning, säger åklagaren James von Reis till P4 Sjuhärad.

Den åtalade läkaren har också haft en tjänst på Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås. Efter att ha gjort en internutredning har sjukhuset varslat honom om avsked.