Som Läkartidningen tidigare har berättat fann tingsrätten bevisningen mot läkaren övertygande när rättegång hölls i april. Men domen sköts fram till dess en rättspsykiatrisk undersökning var gjord.

Nu har dock tingsrätten kommit till ett avgörande, rapporterar Kvällsposten. Läkaren döms för ett fall av våldtäkt och flera fall av sexuellt ofredande av sammanlagt fem kvinnliga patienter. Tingsrätten skriver i sin dom att straffvärdet för brotten egentligen är högre, men att straffet lindras något eftersom mannen med största sannolikhet kommer att förlora sin läkarlegitimation och inte kunna arbeta som läkare igen. Enligt domen har hans verksamhet redan avvecklats. Mannen döms också att betala 190 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Det var i samband med en undersökning i januari som läkaren ska ha fört in sina fingrar i en patients underliv, under en undersökning som gällde ryggsmärtor och hosta. Kvinnan sprang ut i receptionen och larmade polis, som snart kunde gripa mannen. Efter att en förundersökning inletts, hörde ytterligare kvinnor av sig till polisen och berättade om saker de utsatts för.

I förhör har läkaren förnekat brott men erkänt att han pussat en patient på rumpan, vilket han beskrivit som felaktigt och som »en ingivelse«.

Tingsrätten tycker att kvinnornas berättelser är trovärdiga och sammanhängande, medan läkarens redogörelse har uppfattats som tillrättalagd. Domstolen har också haft teknisk bevisning att tillgå.

– Man lyckades även säkra DNA, som i de här kroppsdelarna bryts ner snabbt, som bevisar att läkaren är skyldig, har advokat Stefan Rosell, målsägandeombud för fyra av de kvinnor som misstänks ha blivit utsatta, tidigare sagt till Kvällsposten.

Åklagare Kristin Vernet hade inför huvudförhandlingen yrkat på tre års fängelse. Hon är tveksam till utfallet på två år, men har inte bestämt om hon ska överklaga domen.

– Jag har sett allvarligare på den omständigheten att han gör det här i tjänsten och att han missbrukar förhållandet mellan patient och läkare. Jag tycker att tingsrätten i allt för stor mån har beaktat den omständigheten att han blir av med läkarlegitimationen.

Läkarens advokat har för Kvällsposten valt att inte kommentera tingsrättens beslut och huruvida han kommer att överklaga domen.

 

Läs även:

Rätten: Övertygande bevisning mot läkare åtalad för våldtäkt

Läkare åtalas för våldtäkt och sexuellt ofredande på mottagning

Läkare häktad för våldtäkt på arbetsplatsen