I mars ändrade regeringen reglerna för när den som är sjukskriven ska prövas mot andra yrken på arbetsmarknaden. Tidigare gick gränsen vid 180 dagars sjukskrivning, men nu kan man vara sjukskriven i 365 dagar innan Försäkringskassan ska pröva arbetsförmågan mot »normalt förekommande arbete« på arbetsmarknaden.

Men enligt Läkarförbundet räcker inte detta. »Även det upplever vi som för tidigt, inte minst när läkare drabbats av långtidscovid med långvarig nedsättning av arbetsförmågan som följd«, skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet, och Göran Arrius, ordförande Saco, i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

De pekar på att det i enstaka fall kan behövas rehabilitering så länge som fram till dag 550. Därför tycker de att den yttersta tidsgränsen för när man ska avbryta sjukskrivningen för att söka andra jobb ska flyttas fram till dag 550 i sjukskrivningen.

Dessutom vill Läkarförbundet och Saco att den ekonomiska kompensationen höjs. Den årliga uppräkningen av maxnivån på ersättningen motsvarar inte löneutvecklingen i samhället och enligt debattörerna hamnar allt fler över taket. »Taket i socialförsäkringen behöver höjas ordentligt«, skriver de.

Sofia Rydgren Stale och Göran Arrius uppmanar regeringen att agera snabbt.

»Vi tar för givet att samhällets skyddsnät finns där för ”samhällets hjältar”, men i själva verket är skyddsnätet grovmaskigt. Regeringskrisen får inte sätta stopp för reformeringen av sjukförsäkringen«, skriver de.