Varje år listar tidningen Dagens Medicin vårdens hundra mäktigaste personer. Trots den senaste veckans politiska turbulens ligger Lena Hallengren kvar på förstaplatsen. Framtiden som minister är oklar sedan regeringen fällts av riksdagen – men enligt Dagens Medicin är hon en självklar etta genom att hon »har axlat ansvaret för en hårt pressad vård under den största krisen sedan andra världskriget och har periodvis varit mer synlig i media än statsministern«.

Coronapandemin har satt sin tydliga prägel på årets lista. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson rycker fram från plats 26 till plats 3. Statsepidemiolog Anders Tegnell hamnar på plats 8 efter att tidigare ha legat i gruppen 51–100.

En annan klättrare är Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och regioner och tidigare ordförande för Sveriges yngre läkares förening (Sylf). Hon flyttas upp till plats 5 med motiveringen »Legitimiteten som läkare ger makt ute i regionerna, samtidigt som hennes fackliga bakgrund ger makt i många olika nätverk«.

Sofia Rydgren Stale, som blev ordförande för Läkarförbundet i höstas, kliver in på plats 10 på listan. I motiveringen står det:

»Ordförande sedan i november, men har redan etablerat en maktbas. Har enligt andra makthavare en tyngd som klär Läkarförbundet och har tagit många tuffa diskussioner både utåt och internt. Beskrivs som lugn, inlyssnande, genuint vänlig, samarbetsvillig och diplomatisk i en tid då läkarkåren hörs mer än någonsin.«

E-hälsoläkarföreningens ordförande Nasim Farrokhnia hamnar på plats 41, följd av Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna och förste vice ordförande i Läkarförbundet, på plats 42.

Marina Tuutma, ordförande för Distriktsläkarföreningen, Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, och Madeleine Liljegren, ordförande för Sylf, hamnar samtliga på plats 51–100 utan inbördes ordning.