Smittspridningen har minskat kraftigt i Göteborgsområdet. Det har gjort att man i förra veckan kunde börja avveckla de två avdelningar som utgjort covid-iva på Sahlgrenskas sjukhustomt inne i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten.

Tobias Carlson, samordnare i pandemigruppen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att sjukhuset har haft regionens största intensivvårdsavdelning för covidpatienter. Att den nu stänger ger bättre möjligheter att öppna vårdplatser för icke covidvård, ha operationsverksamhet igång och ge medarbetarna semester.

Viss personal kan eventuellt få några fler dagars semester än planerat. Men det blir framför allt enklare att få ihop den planering som redan gjorts.

– Det är en tuff belastning på ordinarie Iva-platser, som det alltid är, så det här är egentligen mer att vi närmar oss ett normalt sommarläge snarare än någonting annat, säger Tobias Carlson till tidningen.

De patienter som fortfarande behöver intensivvård ska vårdas på andra sjukhustomter inom Sahlgrenska universitetssjukhuset, såsom Östra sjukhuset. Enstaka patienter finns kvar inne i centrala Göteborg, men isolerade på ordinarie Iva.

Totalt inom hela universitetssjukhuset vårdas sju covid-19-patienter. För två veckor sedan var de dubbelt så många och för en månad sedan var de 30-talet.

Också på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås minskar belastningen. Och i fredags togs beslutet att stänga den särskilda covidavdelningen på sjukhuset, rapporterar Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Enligt Joakim Höstner, chef för särskild sjukvårdsledning på SÄS, visar trenden och prognoserna för framtiden på en positiv utveckling. Det ligger till grund för att sjukhuset stänger avdelningen.

– Man kan inte ligga kvar på höga platsnivåer som inte används eller ha en höjd beredskap som inte riktigt behövs, säger han till P4.