Nu i veckan fattade regionfullmäktige beslut om 2022 års budget. Det blev förslaget »Omstart för Västra Götaland« som lagts av den styrande Grönblå samverkan, som antogs av fullmäktige.

– Vi ser problemen och utmaningarna som följer efter pandemin och budgeten innehåller satsningar för att möta dessa. Det handlar bland annat om att ta sig an vårdskulden, lönesatsningar riktade till sjukvårdspersonal och våra sköra äldre invånare, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) i ett pressmeddelande.

I budgeten på nästan 61 miljarder kronor, går 46 miljarder till hälso- och sjukvård. Grönblå samverkan, som består av M, C, L, KD, och MP, vill bland annat lyfta lönerna för vårdpersonal och höja den medicinska närvaron vid särskilda boenden.

I samband med budgeten, tog fullmäktige också beslutet att sjukhusen får gå back med en miljard kronor för 2021. Den summan täcker 84 procent av underskottet, rapporterar Göteborgs-Tidningen.

– Vi har full förståelse för att man inte klarar av att leverera så mycket extravård som covid inneburit med ordinarie budget, säger fullmäktiges ordförande Annika Tännström, till tidningen.

För att få överskrida budget måste sjukhusen lämna in handlingsplaner för hur fortsatta underskott ska undvikas.

Det är dock inte första gången sjukhusens skulder förlåts. 2019 beslutade regionfullmäktige, efter ett förslag från Socialdemokraterna, att stryka sjukhusens skulder på 1,2 miljarder kronor. Då röstade Grönblå samverkan emot förslaget.

 

Läs även:

700 miljoner ska lyfta lönerna för vårdpersonal i Västra Götaland

VG-regionen vill öka medicinska närvaron i särskilda boenden