Det var i september förra året som det stod klart att Sverige var ett av länderna som fick i uppdrag att ansvara för EU:s beredskapslager för sjukvårdsmateriel.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som leder projektet och hittills har ett fyrtiotal leveranser till det svenska lagret anlänt.

– Många har jobbat hårt sedan september förra året när uppdraget kom och nu är vi glada att kunna säga att lagret är redo att användas, säger Robert Wallén, chef operativa avdelningen vid MSB, i ett pressmeddelande.

Lagret, som är på 5 000 kvadratmeter, finns i anslutning till MSB:s centrallager i Kristinehamn och innehåller bland annat ventilatorer, andningsmasker och skyddsrockar.

Tanken är att utrustningen ska användas vid stora kriser när EU-ländernas egna resurser inte räcker till. Alla förfrågningar om skyddsutrustning och medicinteknisk utrustning går via EU. Vid behov får Sverige skicka in en förfrågan om stöd, precis som övriga länder.

Totalt bygger EU upp nio lager runt om i Europa. Lagren finns i Tyskland, Rumänien, Grekland, Belgien, Sverige, Danmark, Ungern, Slovenien och Nederländerna.

Läs mer:

Sverige ska bygga upp EU-lager för sjukvårdsmateriel