I dag, torsdag, presenterar Sveriges Radio årets sommarvärdar till programmet Sommar i P1. Tre av årets värdar är läkare.

Ullakarin Nyberg, psykiater och överläkare vid Norra Stockholms psykiatri samt forskar om suicid vid Karolinska institutet. Foto: Matthias Ahlm

Psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg debuterar som sommarvärd när hennes program sänds tisdagen den 17 augusti.

– Programmet handlar om hur människor kan hamna i svåra situationer och i mörker som till och med kan vara en fråga om att välja liv eller död och hur jag har jobbat med det hela mitt vuxna liv. Det handlar om mitt arbete med att hjälpa människor välja livet i stället för döden och hur man som medmänniska kan bidra med att ge stöd när det som bäst behövs, säger hon till Läkartidningen.

Ullakarin Nyberg är dubbelt radioaktuell eftersom hon i höst tar över som ny programledare för Radiopsykologen i P1.

I sommarprogrammet kommer hon utöver sina erfarenheter som läkare också att prata om när hon själv var patient och behandlades för bröstcancer.

Vad hoppas du att den som lyssnar på ditt program ska ta med sig?

– Jag hoppas att man ska bli lite berörd och att man kan tänka att vem som helst av oss kan drabbas av de här svårigheterna. Men vem som helst av oss kan också hjälpa någon annan och hjälpa sig själv. En liten förändring i sitt sätt att tänka och agera kan göra stor skillnad. Jag hoppas på en liten förändrad syn på psykisk hälsa och mänskliga svårigheter.

Däremot blir det inget om pandemin.

– Jag kommer faktiskt inte att prata om det. Jag har jobbat med att handleda personal som har skött patienter med covid-19 under hela året, men jag tänkte att det är så mycket som handlar om pandemin så jag väljer att vara lite mer allmängiltig. Jag tänker att det jag pratar om ska man kunna använda i sin vardag.

Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Foto: Matthias Ahlm

Ytterligare en debutant som sommarvärd är Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

– Jag har lyssnat på sommarprogram sedan 60-talet så det känns helt overkligt att bli tillfrågad. Det är väldigt spännande att få den här chansen, säger Ingmar Skoog till Läkartidningen.

Vad kommer du att prata om?

– Jag kommer att prata om äldre, om forskning och hur jag kommit in på det här. Det kommer att handla om vad som blir bättre när vi blir äldre och att 70 faktiskt är det nya 20. Det är inte bara negativt att vi blir äldre utan det blir också lite glada nyheter om att äldre blir piggare och piggare.

Ingmar Skoog kommer också att prata om sina reflektioner kring pandemin. Under pandemin har han bland annat varit kritisk till att man i början drog alla 70-plussare, även friska, över en kam med uppmaningar om att hålla sig hemma, något han menar var ett utslag av ålderism.

Blir det några kängor till politiker och beslutsfattare?

– En och annan känga kommer det nog att bli, även om jag ska försöka vara saklig i det hela.

Ingmar Skoogs sommarprogram sänds den 2 augusti.

– Jag hoppas att den som lyssnar ska få med sig en mindre negativ syn på åldrandet och kanske också att man kan lära sig något.

Mikael Dolsten, forskningschef på Pfizer. Foto: Matthias Ahlm

En annan läkare som sommarpratar i år är läkemedelsbolaget Pfizers forskningschef Mikael Dolsten. Han är född i Halmstad men bor numera i New York.

– Jag ska berätta om mina personliga upplevelser av pandemin och hur ett möte med Trump i Vita huset inspirerade mig till ett historiskt maratonarbete som i dag lett fram till hundratals miljoner vaccinerade mot covid. Och så klart – hur en kille från Halmstad blev ansvarig forskare på ett av världens största läkemedelsföretag, säger Mikael Dolsten i en kommentar till Sveriges Radio.

Mikael Dolstens program sänds söndagen den 4 juli.