»I min vanliga tillvaro är jag ortoped. Här är man ju väldigt mycket allmänläkare och ortoped. Det är infektionssjukdomar, hud- och ögonsjukdomar och allt möjligt«, säger Anders Valentin, läkare i fotbollslandslaget. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Fotbolls-EM kommer vara från den 11 juni till den 11 juli. Elva är också antalet länder som EM hålls i. För till skillnad från tidigare år är mästerskapet utspritt från brittiska öarna i väster till Azerbajdzjan i öster – ett upplägg som kanske kan ses som diskutabelt under den pågående pandemin.

På grund av risken för smittspridning blir det också ett mycket speciellt mästerskap.

– Det blir annorlunda, väldigt annorlunda. Det blir ett sådant fokus på smittspridning och tester att fotbollen nästan kommer i skymundan för min del. Förut kunde man fokusera mer på skador, sjukdom och lagets välbefinnande, säger Anders Valentin som är ortoped och har varit läkare för fotbollslandslaget sedan 1998.

Den europeiska fotbollsorganisationen UEFA har utarbetat ett regelverk för hur landslagen ska leva och testas under EM.

– Hela konceptet bygger på att laget med ledare och spelare, lever i en bubbla eller vad vi ska kalla det. Där ska vi undvika kontaktar med utomstående i möjligaste mån. Och det blir PCR-testning i princip var fjärde dag under hela mästerskapet, säger Anders Valentin.

För deltagarna i OS, som börjar i Tokyo den 23 juli, blir det också ett liv i bubblor. Där kommer inte deltagare från olika idrotter umgås som man har gjort på tidigare OS.

– Det kommer bli väldigt annorlunda på det sociala planet. I vanliga fall har vi – vilket är en av den svenska truppens styrkor – en väldigt bra sammanhållning, säger Lykke Tamm, läkare och ansvarig för hälsokontroller i Sveriges olympiska kommittés medicinska team.

– Man samlas mycket och tittar på de andra idrotterna, umgås i OS-byn och så. Nu får man bara vara på sin egen tävling och i OS-byn där man är mycket på sitt eget rum.

Säkerhetsprotokollet för att undvika smittspridning beskriver hon som rigoröst. I nuläget ser det ut som att deltagarna ska testa sig för covid-19 varje dag. Hälsoprotokoll ska fyllas i, munskydd alltid bäras, och deltagarna ska monitorera sin hälsa i en app och samtidigt alltid ha en annan app igång för smittspårning så länge de är i Japan.

Lykke Tamm påpekar dock att idrottsvärlden har varit igång ett tag nu under pandemin och har en viss vana av säkerhetsföreskrifter.

– Vi har ändå haft ganska många tävlingar i vinter, till exempel skidskytte har varit ute på världscupen i år. Och vi har – peppar peppar – inte råkat ut för något tack vare att vi har varit väldigt noggranna med alla regler. Det har gått bra att utföra tävlingar.

Och så är det som sagt väldigt mycket tester. Logistiskt är det enklare under OS eftersom deltagarna är på samma plats hela tiden och bor i den så kallade OS-byn. Men landslagen i EM måste fara fram och tillbaka i Europa och bo på olika hotell.

UEFA har kontrakterat ett labbföretag som utför alla tester under mästerskapet. De sköter provtagningen på spelarnas hotell, analys och meddelar resultaten. Svenska landslagets läkare, däribland Anders Valentin, har inför detta valt ut lämpliga lokaler för testerna och skriver intyg för spelare och ledare.

Lykke Tamm är till vardags idrottsläkare i Frankrike och började arbeta för Sveriges olympiska kommitté 2012. Foto: SOK

Det blir mycket administration och planering. Det behövs till exempel alltid ett test för att få komma in på arenan. Flera av värdnationerna kräver tester för inresa, men där har UEFA också förhandlat fram undantag om lagen kan visa att de verkligen levt i sin bubbla. För att det ska fungera kan dock inte landslagen skicka iväg några personer något dygn innan som man ofta annars gör för att underlätta lagets ankomst, utan alla måste resa samtidigt.

– Annars spräcker man den här bubblan, och då är det inte säkert att respektive land vill ge den här dispensen, säger Anders Valentin.

Skulle ett positivt covidfall upptäckas i laget kan det bli krångligt. Då har olika länder olika regler för exempelvis karantän, som gör att flera personer kan hamna i karantän i en vecka eller kanske två.

Att hålla deltagarna friska är naturligtvis viktigt. Men det är minst lika viktigt att lagen inte tar med någon smitta in i värdländerna, menar Anders Valentin och Lykke Tamm.

– Vi beblandar oss inte med allmänheten. Vi träffar egentligen aldrig någon annan. Det känns ganska säkert, säger Anders Valentin.

Att hålla ett stort idrottsarrangemang under en pandemi kan dock vara kontroversiellt. I maj begärde en organisation med 6 000 primärvårdsläkare i Tokyo att OS skulle ställas in på grund av att sjukvården pressades hårt av läget med covid-19.

– Vi har alltid i åtanke att vi inte ska smitta någon. Det är jätteviktigt. Och den större delen av OS-truppen kommer att vara vaccinerad, säger Lykke Tamm.

Svenskarna är vaccinerade genom ett avtal mellan Pfizer/Biontech och Internationella olympiska kommittén. Det gör att inga doser tas från de som Sverige i övrigt får genom avtal med tillverkaren.

Pandemin har också inneburit att läkarna fått förkovra sig i virologi och covid-19.

– Sedan pandemin bröt ut har det inte gått en dag utan att jag fortbildat mig i covid-19-frågor. Inte en dag. Det är väldigt lärorikt, men det har tagit tid, säger Anders Valentin.

I Svenska fotbolläkares förening kan erfarenheter utbytas, men för Anders Valentins handlar det mest om att byta erfarenheter med läkarkollegan Jonas Werner i landslagets team. De har också haft stor nytta av sajten Microbe.tv som innehåller videopoddar med forskare som bland annat presenterar nyheter inom virologi.

– Den har varit fantastiskt bra. Varje fredag görs en update som vi med stort intresse inväntar.

 

Läs även:

OS-truppen vaccineras genom särskilt avtal

Läkare i Tokyo kräver att OS ställs in