De vetenskapliga benämningarna på de olika varianterna av sars-cov-2 kommer fortfarande att gälla. Men eftersom dessa namn kan vara svåra att komma ihåg så benämns varianterna ofta utifrån var de först upptäcktes, till exempel den brittiska eller indiska varianten.

Enligt WHO kan detta vara stigmatiserande och diskriminerande. Därför har organisationen nu tagit fram namn som bygger på det grekiska alfabetet. I ett uttalande skriver WHO att man uppmuntrar myndigheter, media och omvärld att använda dessa benämningar framöver.

Den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien får namnet Alpha. Varianten som upptäcktes i Sydafrika kallas Beta, medan den variant som upptäcktes i Brasilien får namnet Gamma. De två varianterna som först upptäcktes i Indien kallas Delta och Kappa.

Se listan på namn här.