De 14 organisationerna omfattar, förutom Scholars at Risk, bland annat internationella studentorganisationer, American Association for the Advancement of Science, som organiserar 120 000 medlemmar och ger ut tidskriften Science, och samarbetsorganet European University Association.

Organisationerna riktar sig till regeringarna i Europa, EU och USA i ett gemensamt uttalande på onsdagen, med uppmaningen att agera omedelbart för att säkra Ahmadreza Djalalis frigivning. Den svensk-iranske forskaren har »felaktigt dömts till döden och är i desperat behov av sjukvård«, skriver organisationerna. Hans familjs fruktan har eskalerat det senaste året efter att Ahmadreza Djalalis hälsa snabbt har försämrats och efter att den hårdföra domaren Ebrahim Raisi, som dömt tusentals politiska regimkritiker till döden, har valts till Irans nästa president.

I ett mejl till Läkartidningen skriver Clare Robinson, utredningschef vid Scholars at Risk, att regeringarna fortsatt och brådskande måste lyfta Ahmadreza Djalalis fall med deras iranska motsvarigheter, och se till att forskaren släpps på humanitära grunder.

»Om iranska myndigheter fortsatt nekar honom tillgång till medicinsk vård, befarar vi att han dör i fängelse. I ljuset av det allvarliga hälsotillståndet, och med oro inför den kommande förändringen i Irans regim, kräver vi att EU, de europeiska medlemsländerna, och den amerikanska staten gör allt de kan för att säkra doktor Djalalis frisläppande«, skriver Clare Robinson.

Det är nu över fem år sedan Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, greps under en föreläsningsresa i Iran. 2017 dömdes han till döden för spioneri, en dom som fastställdes 2018 – samma år som han fick svenskt medborgarskap. Ahmadreza Djalali har vid tidigare tillfällen själv sagt att han dömts för att han i själva verket vägrat spionera för Irans räkning.

Nu måste världssamfundet skynda sig för att Ahmadreza Djalali ska friges och få vård, skriver de 14 organisationerna bakom det nya uppropet. Regeringarna i Europa och USA måste därför »vidta alla tillgängliga åtgärder« för att säkra forskarens frigivning innan det är för sent.

Trycket på Iran att släppa Ahmadreza Djalali och andra politiska fångar har växt. För två veckor sedan antog Europaparlamentet en resolution med kravet att Iran villkorslöst benådar och friger forskaren.

I våras kom krav från Karolinska institutet och andra europeiska universitet om samma sak. I Sverige har bland andra Kungliga vetenskapsakademien och Amnesty international uppmanat regeringen att agera skyndsamt, och Läkarförbundet och Läkaresällskapet skickat kravet till den iranske ambassadören. Amnesty har hittills samlat in 113 000 namnunderskrifter för Ahmadreza Djalalis frigivande, vilka stegvis lämnas över till Irans ambassad i Sverige.

»Scholars at Risk välkomnar Europaparlamentets resolution till stöd för doktor Djalali, men mer måste göras, och det snabbt«, skriver Clare Robinson till Läkartidningen.

 

Läs även:

Fem år sedan Djalali greps – universitet kräver hans frigivning

Öppet brev till regeringen om fängslade Ahmadreza Djalali

SLF och SLS kräver Djalalis frigivande

Vetenskaplig maratonsändning för dödsdömde Ahmadreza Djalali

Svenska EU-parlamentariker kräver agerande i Djalali-fallet

Dödsdömd KI-forskare kan komma att avrättas

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

WMA upprepar vädjan: Frige Djalali

De 14 organisationerna bakom uppropet

Scholars at Risk

American Association for the Advancement of Science (AAAS)

European University Association (EUA)

Committee for Freedom and Responsibility in Science, International Science Council

PEN America

Center for Human Rights in Iran

German Rectors’ Conference (HRK)

International Observatory of Human Rights

Middle East Studies Association

European Students’ Union

Hostage Aid Worldwide

French hosting program for scientists in exile – PAUSE Programme

European Humanities University

Linnéuniversitetet, Institutionen för statsvetenskap