En läkare misstänks ha utfärdat falska intyg om negativa provsvar för covid-19, trots att PCR-testerna i själva verket aldrig ska ha skickats i väg för analys. Verksamheten ska ha pågått under en månad och totalt finns ett hundratal polisanmälningar. Åklagaren har tagit sju fall med nio målsägande till domstol, där rättegången nu har avslutats.

Enligt kammaråklagare James von Reis är det svårbedömt vilket straff den åtalade skulle ha. Å ena sidan är läkaren inte dömd för något tidigare, å andra sidan menar James von Reis att brottet är allvarligt. Totalt sett har han har landat i att föreslå en månads fängelse.

– Straffvärdet än nog tre månader. Men eftersom man förmodligen blir av med legitimationen om man döms för sådan här brottslighet, så kan åklagaren godta en straffreduktion till en månad, säger James von Reis till Läkartidningen.

Han påpekar dock att domstolen inte är bunden av åklagarens påföljdsförslag.

James von Reis har åtalat för sju fall av bedrägeri av normalgraden och grovt osant intygande. Sedan har det tillkommit två fall av urkundsförfalskning, då läkaren ska ha försökt dölja fusket.

Med hänsyn till straffrabatter och att läkaren inte dömts för något tidigare, skulle han i normala fall kanske inte få fängelse alls utan villkorlig dom och dagsböter.

– Men då pläderade jag starkt för att i den här typen av brott – i det här sammanhanget av världspandemi som han har profiterat å det grövsta på – är ett brott av särskilt allvarlig art. Och då finns möjlighet för domstolen att döma till fängelse ändå, säger James von Reis.

Han menar att en sådan handling »ska kosta fängelse«, även om straffet mest blir symboliskt. Men om läkaren döms kan han också bli av med legitimationen, varpå James von Reis föreslagit en månads fängelse i stället för tre.

– Som åklagare med erfarenhet på vårdområdet, vet jag att det upplevs som oerhört ingripande; det är mycket värre än ett fängelsestraff. Det får ju även verkningar för en Europakarriär så att säga, man kan inte bara åka till ett annat europeiskt land och hoppas få legitimation där i stället.

Läkaren har under rättegången fortsatt hävda sin oskuld. Försvarsadvokat Björn Hurtig säger till Dagens Nyheter att han inte heller har varit med om ett liknande fall och att hans klient ska frikännas.

– Jag har sällan känt att det skaver som det gör här. Varför tecknar han avtal med Unilabs om han inte tänkt använda dem? Varför legitimerar han sig med eget namn om han ska luras? Allt han gör talar emot att han är en bedragare.

Den 28 juli avkunnas domen.

Läs även:

Rättegång inledd – läkare nekar fortsatt till falska coronaintyg

Flera personer häktade efter falska PCR-test

Läkare åtalas efter falska coronaintyg

Bedrägerimisstänkt läkare fick nytt jobb på Sahlgrenska