En nyinrättad begravningsplats för avlidna med covid-19, belägen i Bekasi, strax utanför Jakarta. Bilden från 15 juli 2021. Foto: Reuters/Willy Kurniawan/TT Nyhetsbyrån

Covid-19 har haft en förödande effekt på sjukvårdspersonalen i landet i Stilla havet. 114 läkare har dött så här långt denna månad, enligt siffror från organisationen Indonesian Medical Association, som den amerikanska statliga nyhetskanalen Voice of America har tagit del av. Det är mer än dubbelt så många som månaden innan. Samtidigt rapporterar indonesiska myndigheter att 95 procent av sjukvårdspersonalen i landet är vaccinerad.

Enligt Indonesian Medical Association är dödssiffran den högsta för en månad sedan pandemins början i mars 2020. Den förra högsta noteringen gjordes i januari i år, när 65 läkare omkom. Totalt har 545 dött under pandemin.

Hårdast drabbade är allmänläkare, obstetriker, internmedicinare och kirurger. Under pandemin har även andra vårdyrken drabbats hårt. Enligt Indonesian Medical Association har bland annat 445 sjuksköterskor och 223 barnmorskor dött.

Vårdpersonalen i landet har i huvudsak fått kinesiska Sinovacs vaccin mot covid-19. Enligt Indonesiens hälsominister Budi Gunadi Sadikin har nu Modernas vaccin börjat ges som en förstärkande dos.

I förra veckan ökade siffran över dagligen infekterade i Indonesien till över 5 000. Enligt landets officiella siffror, som Världshälsoorganisationen WHO tagit del av, har nästan 73 600 dödsfall med koppling till covid-19 bekräftats under pandemin.

Men det ses som toppen av ett isberg. Deltavarianten av viruset ligger bakom den nuvarande krisen och Indonesien har också blivit ett epicentrum för sjukdomen i regionen, rapporterar British Medical Journal.

En serologisk undersökning av indonesiska myndigheter i mars i år påvisade antikroppar hos 44,5 procent av de testade i huvudstaden Jakarta. Det antyder att 4,7 miljoner människor där skulle ha drabbats. I dagsläget ska 5,5 procent av landets 270 miljoner människor ha vaccinerats till fullo.

Indonesien rapporterar just nu världens högsta antal nya smittade i absoluta siffror. Utvecklingen är liknande i andra länder i Asien, om än i mindre skala. I exempelvis Sydkorea, Vietnam och Kazakstan har antalet dagliga fall fördubblats den senaste veckan. Vietnam har tidigare varit framgångsrikt i att bromsa smittspridningen, men deltavarianten har visat sig svår. Och bara 0,3 procent av befolkningen är fullt vaccinerad.