I mitten av april beslutade Region Halland att bara hallänningar skulle få boka vaccintid på nätet via Bank-ID-appen. Anledningen var att man upptäckt att vaccinturister från Västra Götaland bokade upp tider i Halland, där vaccintillgången var bättre.

En privatperson anmälde regionen till JO med argumentet att vaccinstoppet strider mot lagen om öppen och lika vård för alla. Nu vill JO veta vem som fattat beslutet, på vilka rättsliga grunder det fattats och varför, skriver Kungsbackaposten.

Beslutet fattades på ett extrainsatt möte med hälso- och sjukvårdsutskottet, säger Tommy Rydfeldt (L) som är vice ordförande i utskottet till Sveriges Radio P4 Halland.

På frågan varför vaccinbokningen stängdes svarar han att det berodde på rapporter om att ett stort antal personer som inte bor i Halland bokade upp sig för att få vaccin där, vilket riskerade att leda till att hallänningarna trängdes ut.

– Det kan ju inte vara så att alla tider i Kungsbacka tas av göteborgare.

Utskottet beslutade att webbokningen skulle stängas för personer som inte bor i Halland. Tommy Rydfeldt påpekar dock att det fortfarande är möjligt att boka tider via telefon för icke-hallänningar.

Senast den sista augusti ska Region Halland ha skickat in ett svar till Justitieombudsmannen.