Tingsrätten bedömer att straffvärdet egentligen »klart överstiger fängelse i ett år«, men har vid påföljdsbedömningen tagit hänsyn till att läkaren av allt att döma kommer att förlora sin legitimation som en följd av domen.

Läkaren har tidigare fått sparken från arbete vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås sedan rättsprocessen inletts med åtalsanmälan efter granskning av IVO.

Göteborgs tingsrätt hänvisar till omfattande skriftlig bevisning som stöd för domen. Läkaren fälls för sju fall av bedrägeri och osant intygande som bedöms som grovt samt urkundsförfalskning vid två tillfällen, brottslighet som ägde rum i december ifjol och januari i år.

I sitt företagande har läkaren utfärdat och tagit betalt för reseintyg om negativa provsvar för covid-19 utan att proven analyserats, vilket bekräftats av det laboratorium som varit aktuellt.

Tingsrätten ser särskilt allvarligt på att läkaren utnyttjat pandemin för egen vinning och att brottsligheten varit systematisk med risk för ökad smittspridning. Sammantaget ger det ett högre straffvärde än det normala för brottstypen, enligt Göteborgs tingsrätt.

Uppdatering: Efter att denna artikel publicerats, har fallet prövats i hovrätten. Där ändrades den till urkundsförfalskning med påföljden villkorlig dom och 70 dagsböter á 160 kronor.

 

Läs även:

Föreslår en månads fängelse för falska coronaintyg

Rättegång inledd – läkare nekar fortsatt till falska coronaintyg

Flera personer häktade efter falska PCR-test

Läkare åtalas efter falska coronaintyg

Bedrägerimisstänkt läkare fick nytt jobb på Sahlgrenska