I slutet på förra veckan rapporterade Sveriges Radio P4 Stockholm att Södersjukhuset i Stockholm behöver spara 79 miljoner kronor i personalkostnader till nästa år, vilket motsvarar 102 helårsarbetare. Det skriver sjukhuset inför budgeten 2022.

Men enligt Södersjukhusets vd Mikael Runsiö är det inte aktuellt med varsel.

– Vi kommer inte att behöva varsla några, utan det kommer att kunna ske helt inom ramen för naturlig avgång, säger Mikael Runsiö till P4 Stockholm.

Han tror också att behovet av hyrpersonal går ner när pandemin klingar av.

– Vi har haft enorma behov av att hyra in personal under pandemin och det hoppas vi att komma ur. Vi vill helst inte hyra in utan ser det som ett sätt att kapa toppar.

Akil Awad, specialistläkare vid Södersjukhuset och en av initiativtagarna till Stockholms sjukvårdsupprop, reagerar med upprördhet på besparingsbeskedet.

– Det känns helt ofattbart och fullständigt orimligt. Vi kommer inte klara av vårdskulden om vi ska behöva spara. Vi gick på knäna redan innan pandemin på grund av att vi var för få, säger Akil Awad till P4 Stockholm.

Sjukhusets besked om att ingen kommer att varslas ger han inte mycket för.

– Problemet är att man säger att man inte kommer att ersätta så kallade naturliga avgångar. På ren svenska betyder det att man inte kommer att ersätta folk som slutar. Vi kommer bli färre och det går inte. Vi är redan få och vi kan inte bli färre. Det kan få katastrofala konsekvenser.

Södersjukhusets definitiva budget för nästa år fastställs i november.

Läs också:

Sös-läkare oroade över akutvård för våldtagna

Läkare kritiserar besparingar i kvinnosjukvården i Stockholm