Det har varit en sommar med vaccination på löpande band för Filippa Andersson, som börjar termin 10 på läkarutbildningen vid Göteborgs universitet i höst. Sedan en månad tillbaka står hon beredd med vaccinsprutan i en rymlig kontorslokal i gallerian Nordstan i centrala Göteborg. Där vaccineras ungefär 1 200 personer varje dag.

Filippa Andersson. Foto: Privat

– Man får sätta sig på stolar som står utspridda i lokalen och så går vi runt och vaccinerar. Det är väldigt hektiskt och märks verkligen att det är massvaccination, säger Filippa Andersson som även vaccinerat i Lysekil där det har varit särskilt svårt att bemanna i perioder.

»Trots att jag aldrig tidigare gett en enda spruta fick jag förtroendet att slängas in i vaccinkaoset och två jobbdagar senare har jag gett tillräckligt många sprutor för att nästan vilja kalla mig rutinerad«, skriver hon i en krönika i lokaltidningen Hallands Nyheter.

– Jag mejlade och frågade om de behövde hjälp och fick snabbt svar. De var i väldigt stort behov av personal.

Hennes mamma som är sjuksköterska och hennes lillasyster, som också är läkarstudent, deltar också i covidvaccininationen.

– Det började med att min mamma hoppade in i Kungsbacka när de behövde hjälp.  Sedan började min lillasyster också vaccinera där, säger hon tillägger:

– Det är ett bra sommarjobb. Det är väldigt flexibelt, man kan ta de pass som passar en. Jag har kontrakt hela sommaren, men jag tänker att det är ett bra extrajobb när jag gör examensarbetet i höst också.

De flesta av Filippa Anderssons kollegor är antingen pensionerade sjuksköterskor eller andra läkarstudenter. Det har inte gjorts någon riktad satsning mot läkarstudenter, utan de som jobbar har snarare fått tips av vänner och bekanta.

– Jag är lite förvånad över att det inte är några sjuksköterskestudenter som vaccinerar. Det är lite konstigt för det är ju egentligen deras specialområde.

Hon beskriver en sommar präglad av känslan att stå mitt i en historisk massvaccination med många minnesrika möten med människor och starka känslor.

– De flesta är väldigt tacksamma och glada. Framför allt för några veckor sedan när det var lite äldre som vaccinerades var det ganska starka känslor. Det är kul för då känner man verkligen att man gör en god gärning.

Vaccinationen i Västra Götalandsregionen har öppnat för alla över 18 år och tiderna fylls på snabbt. Vid stängning brukar det alltid vara några som står utanför, i hopp om att få en överbliven dos, berättar Filippa Andersson.

Relativt många patienter mejlar för att få veta vilken sorts vaccin de ska få, men Filippa Andersson har inte mött någon som vägrat ta vaccinet när de väl är på plats.

– Det har varit en del som inte vill ta Astra Zenecas vaccin eftersom det skrivits så mycket om det. Men vi vaccinerar med Pfizer, och det har inte varit några problem hos oss.

I sin krönika skriver hon om några av människorna som hon mött under sommaren: den spruträdda polisen som vaccinerade sig för att inte smitta andra, småbarnspappan som vill att det ska göras ett undantag just för honom så att han kan få andra dosen på Gotland och den äldre finklädda damen som har svårt att hålla tillbaka glädjetårarna när vaccinationen är ett faktum.

Hur kommer det sig förresten att du skriver krönikor i Hallands Nyheter?

– Det började med att jag och en annan tjej i min klass höll ett tal för politikerna på kvinnodagen. Efter det frågade en reporter på Norra Halland om jag ville börja skriva krönikor. Jag har gjort det i två år nu. Det är väldigt roligt!