Från och med imorgon, onsdag, öppnar Region Uppsala som sista region i landet vaccinationsbokning för personer som är 18 år eller äldre. Det innebär att alla personer över 18 år i Sverige kan boka vaccination mot covid-19, rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har nu nästan 5,7 miljoner personer i Sverige fått minst en dos vaccin. Det motsvarar 69,5 procent av den vuxna befolkningen. Andelen som fått två doser ligger på 44,6 procent.

En region som har god tillgång på vaccin är Region Örebro län. Den här veckan finns närmare 7 000 tillgängliga vaccindoser i länet, och nu meddelar regionen att man öppnar upp möjligheten för drop in-vaccination.

Syftet med satsningen är att locka fler unga att ta sin första vaccindos.

– Förut hade vi brist på vaccin och många som ville vaccinera sig. Nu är det sommartid och nu har vi vaccin, men vi når inte ut till de yngre åldrarna. Då måste vi också ändra tankesätt och arbetssätt, säger Inger Nordin Olsson, vaccinationssamordnare i Region Örebro län, till P4 Örebro.