Det var i januari som Göteborgs-Posten avslöjade att en privat läkarklinik i Göteborg utfärdat intyg om negativa provsvar för covid-19, trots att PCR-testerna i själva verket aldrig ska ha skickats i väg för analys. Åtal väcktes och på måndagen hölls den första rättegångsdagen.

I stämningsansökan, som Läkartidningen tagit del av, menar åklagaren att läkaren har gjort sig skyldig till bedrägeri, grovt osant intygande och urkundsförfalskning. Totalt finns nio målsäganden som ska ha drabbats av de brott läkaren anklagas för.

När det gäller bedrägeri skriver åklagaren att läkaren lurat patienter med att genomföra covidtester, men att dessa aldrig skickats för analys. Det osanna intygandet handlar om läkarintyg och reseintyg som skulle visa att patienterna var covidfria. Det brottet menar åklagaren är grovt »då ställningen som legitimerad läkare missbrukats och då gärningen varit ägnad att öka spridningen av covid-19-smitta under pågående pandemi«. Urkundsförfalskningen ska ha skett då ett intyg skrivits under med en uppdiktad läkares namn, och där ett provsvar ska ha förfalskats för en granskning utförd av Inspektionen för vård och omsorg.

Unilabs, som skulle ha analyserat prov för läkarens företag, uppger att de aldrig har gjort några sådana analyser. Den åtalade läkaren menar dock att prov visst har skickats och att hans företag fått svar via telefon, varpå patienterna har kunnat få sina intyg, skriver Göteborgs-Posten efter den första rättegångsdagen.

Polisen ville undersöka läkarens telefon, men nekades med hänvisning till patientsekretess. Läkarens telefonnummer syns inte på Unilabs telefonlistor, men läkaren säger till GP att listorna bara visar interna telefonnummer och hänvisar till att åklagaren har bevisbördan.

Åklagaren har också påpekat att patienterna har kunnat få provsvar redan inom två timmar, medan Unilabs behöver 24 timmar för att ge svar. Analyserna ska också ha gjorts i Skövde som ligger två timmar i bil från Göteborg. Den åtalade läkaren menar att patienter mot en högre kostnad har kunnat göra snabbare tester med kurir, och att svaren ska ha inkommit på telefon vilket gjort förloppet snabbare.

Läkaren nekar till samtliga anklagelser. Rättegången fortsätter till och med onsdagen, därefter kan tid för dom meddelas.

Parallellt med fallet med Göteborgsläkaren, pågår en förundersökning om en liknande historia i Stockholm. Där har flera personer häktats efter att ett privat vårdföretag utreds i en misstänkt härva med falska PCR-test och reseintyg.

Enligt GP har den utredningen också kopplingar till Göteborg och polisen har gjort tillslag mot minst en skönhetsklinik i stan. Enligt åklagaren har de båda fallen dock inte med varandra att göra.

– Jag fick höra av en journalist att en person åtalats för falska intyg i Göteborg, men det är inget som hänger ihop med det här, säger Alexandra Bittner, kammaråklagare i Stockholm.

 

Läs även:

Flera personer häktade efter falska PCR-test

Läkare åtalas efter falska coronaintyg

Bedrägerimisstänkt läkare fick nytt jobb på Sahlgrenska